ودمج علماء المعهد الوطني لعلوم النباتات، الذي يتخذ من كامبريدج مقرا له، بذورا عتيقة من القمح بمجموعة مختارة من الأصناف الحديثة، لإنتاج هذه السلالة جديدة.
وجاءت بشائر المحصول في صورة حبوب أكبر حجما وأقوى مقارنة بالأنواع الحديثة.
ومن المتوقع أن تستغرق عملية تجربة النوع الجديد خمس سنوات قبل الحصول على موافقة الجهات التنظيمية حتى يتم السماح بزراعتها.
ويطالب بعض المزارعين بمبادرات جديدة بين شركات تصنيع الأغذية والعلماء والحكومة.
ويعتقد مزارعو القمح أنه لا بد من التعجيل بإجراءات السماح بزراعة النوع الجديد لضمان توفير الكمية المطلوبة من القمح لتحقيق الأمن الغذائي العالمي خلال العقود القادمة.
بشائر
ويوفر القمح واحدا من كل خمس سعرات حرارية يجري استهلاكها حول العالم.
وعلى الرغم من التحسن المطّرد في أواخر القرن العشرين لم تشهد السنون الخمس عشرة الأخيرة إلا القليل من الزيادة في معدل محصول الفدان في بريطانيا.
وفي الشهر الماضي أعلنت شركة ويتابيكس المتخصصة في تصنيع منتجات القمح أنها ستلجأ إلى تخفيض إنتاجها بسبب شحّ المحصول في المملكة المتحدة.
والآن، يعتقد علماء بريطانيون أنهم وجدوا الحل الذي يزيد الإنتاجية مجددا.
جدير بالذكر أن القمح طُوِّر قبل عشرة آلاف سنة من الأعشاب التي تتغذى عليها الماشية وغيرها من الحبوب البدائية.
واستخدم العلماء تقنيات تلاقح البذور ونقل الأجنة، التي يعود بعضها إلى حبات قمح قديمة جدا، بغرض دمجها بأصناف بريطانية حديثة.
ولم يجر استعمال أساليب التعديل الوراثي لإنتاج هذه المحاصيل.
UK scientists develop 'superwheat' to boost harvests
12 May 2013 Last updated at 07:11 GMT Help
British scientists have developed a new type of wheat which could increase the crop's yield by 30%.
Researchers in Cambridge have combined an ancient ancestor of wheat with a more modern variety to produce a new strain, which they believe will provide greater harvests to help feed the world's growing population.
Cambridge-based scientists develop 'superwheat'
British scientists say they have developed a new type of wheat which could increase productivity by 30%.
The Cambridge-based National Institute of Agricultural Botany has combined an ancient ancestor of wheat with a modern variety to produce a new strain.
In early trials, the resulting crop seemed bigger and stronger than the current modern wheat varieties.
It will take at least five years of tests and regulatory approval before it is harvested by farmers.
Some farmers, however, are urging new initiatives between the food industry, scientists and government.
They believe the regulatory process needs to be speeded up to ensure that the global food security demands of the next few decades can be met, says the BBC's Tom Heap.
Primitive grains
One in five of all the calories consumed round the world come from wheat.
But despite steady improvement in the late 20th century, the last 15 years have seen little growth in the average wheat harvest from each acre in Britain.
Just last month, cereal maker Weetabix announced that it would have to scale back production of some of its products due to a poor wheat harvest in the UK.
Now British scientists think they may have found the answer to increasing productivity again.
Around 10,000 years ago wheat evolved from goat grass and other primitive grains.
The scientists used cross-pollination and seed embryo transfer technology to transfer some of the resilience of the ancient ancestor of wheat into modern British varieties.
The process required no genetic modification of the crops.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.